Kalisz 4.10.23

Szanowni Państwo

Ostatnie tygodnie to okres intensywnych działań i zmian w naszym Cechu.
Za nami II Gala Rzemiosła, trwają działania w ramach Kaliskiego Tygodnia Nauki.

W dniu 25.09.23 wobec złożonej rezygnacji przez kolegów S. Żychlińskiego i K. Nowackiego Zarząd stanął przed koniecznością pilnych decyzji, które zapewniłyby ciągłość pracy biura a także realizacji bieżących działań i jednogłośnie powołał mnie na stanowisko I Podstarszego (pełniącego jednocześnie obowiązki Starszego Cechu). Na stanowisko II Podstarszej powołano Monikę Kołodziejek, ponadto uzupełniając skład do Zarządu wszedł Artur Kubik.

Pragnę podziękować Zarządowi za zaufanie a zrzeszonych rzemieślników i pracowników biura zapewnić, że dołożę wszelkich starań aby te zawirowania nie wpłynęły negatywnie na działanie Cechu.

Od ponad 6 lat zasiadając w Zarządzie wprowadzałem strategię wzrostu znaczenia rzemiosła kaliskiego i nadal zamierzam to realizować. Myślę, że efekty są już widoczne, z resztą wielokrotnie to od Państwa osobiście słyszałem: jesteśmy obecni podczas wydarzeń w mieście i na terenie powiatu, realizujemy szkolenia, konkursy, inwestycje, projekty a jednocześnie podnosimy jakość naszych usług w zakresie bieżącego kształcenia, refundacji czy BHP.

Należy jednak zaznaczyć, że funkcjonowanie Cechu zależy od wielu różnych czynników a jednym z ważniejszych jest współpraca z innymi instytucjami. Bardzo aktywnie budujemy szerokie partnerstwa lokalne jednak Zarząd wyraża głębokie zaniepokojenie sytuacją panującą od dłuższego czasu w Izbie Rzemieślniczej w Kaliszu.

Biorąc pod uwagę powyższe zdarzenia pragnę w imieniu Zarządu zaprosić Państwa na Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie zaplanowane na 23.10.23 abyśmy mogli jak najszybciej zapoznać członków naszego Cechu całościowo z sytuacją a po dyskusji podjąć dalsze, niezbędne decyzje co do kierunku dalszego funkcjonowania i rozwoju Cechu.

Do zobaczenia.
Rzemiosłu cześć!